Preventionsmiljard – för att ha råd med vård

2022-07-17 02:00:00 CEST

Enbart 2,8 procent av kostnaderna för hälso- och sjukvård går till förebyggande insatser, enligt OECD-genomsnittet. 60,3 procent går till behandling. Mer pengar läggs på administration än på att förebygga ohälsa.
Världshälsoorganisationen WHO beräknar att för tidig död i många fall kan förebyggas. Minst 80 procent av all hjärt- och kärlsjukdom, stroke och typ 2-diabetes samt upp till vartannat cancerfall går att undvika. För tidig död kan delvis motverkas genom att på ett effektivt sätt förändra riskbeteenden: ohälsosam kost, stillasittande, tobak och för mycket alkohol.
OECD har beräknat att varje krona som spenderas på att förebygga fetma genererar upp till en sexfaldig ekonomisk avkastning, och i sämsta fall får man ”bara” pengarna tillbaka.
Förebyggande hälsoarbete är en investering för god och jämlik vård och behandling i framtiden. Att genomföra kloka preventiva satsningar minskar mänskligt lidande och frigör resurser för mer och bättre vård. Hur skapar vi innovativa, långsiktiga och hållbara satsningar inom det preventiva hälsoarbetet? Vad behöver ändras och hur gör vi det?
Det här seminariet syftar till att ge kunskap om vad vi vet om prevention, inspirera till nytänkande och bidra till diskussion om hur politiken kan göra det långsiktigt riktiga också när de omedelbara behoven ständigt gör sig gällande.

Medverkande:
Anders Ekholm, senior rådgivare vid Institutet för Framtidsstudier
Anders W Jonsson (C) ledamot i socialutskottet
Camilla Waltersson Grönvall (M) socialpolitisk talesperson och ledamot i socialutskottet
Ebba Carbonnier, portföljansvarig hos Swelife
Katarina Steen Carlsson, docent i hälsoekonomi och forskare vid Lunds universitet samt forskningschef vid IHE i Lund
Lars Stjernkvist (S) tidigare partisekreterare, riksdagsledamot, generaldirektör och kommunstyrelseordförande

Samtalsledare: Göran Hägglund, Reform Society
Arrangör: Nollvision cancer, Swelife, RISE

Integritet